AKTUELNO

Bezbednost je jedno od ključnih pitanja jer kada čovek utoli svoje elementarne potrebe prvo pitanje je pitanje bezbenosti i sigurnosti.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obratio se učesnicima na otvaranju Konferencije “Ka bezbednijoj Srbiji” u hotelu Hilton.

- Ekonomska bezbendnost, privredni rast, smanjenje nezaposlenost, smanjene duga, privlačenje investicija. Važno je govoriti o srbiji u međunarnodnim okvirima. Naša politka je politika mira, rada i budućnosti. Uvek stavljamo do znanja da Srbiju ni fizički ni politički ne mogu da gaze i ponižvaju - rekao je predsednik Vučić.

Predsednik je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da je Srbija navikla na politiku Albanaca, a na koju svet ćuti.

Foto: Tanjug

- Nedavno je Haradinaj rekao da će od 1. januara biti uklonjene prepreke između Kosova i Albanije, bilo je jedno mlako saopštenje iz EU, a sve ostalo - ćutanje. Navikli smo i treba da reagujemo na pravi način - rekao je Vučić novinarima.

Ističe da je Srbija demokratska zemlja i da svako ima pravo da prikuplja potpise za bilo čiju smenu.

Govoreći o poređenju njega i Miloševića, Vučić kaže da je Milošević vodio lošu politiku jer je dovela do razaranja, te da su Đilas i ostali uništili čak i ono što je ostavio Milošević.

- Ako je neko razorio Srbiju, razorili su je Đilas, Jeremić i ostali koji su trenutno najbogatiji u Srbiji, pa i u regionu - Vučić.

Predsednik je, govoreći o trenutnoj ekonomskoj situaciji, istakao da MMF i Svetska banka, za razliku od perioda kada su vladali Đilas i ostali, odaje priznanje sniženoj nezaposlenosti, novim fabrikama...

- Danas gradimo, nemamo ratove i sukobe. Zasnivamo sve na radu, dok oni zasnivaju svoju politiku na mržnji. Ako analizirate šta su radili, a danas govore da je loše, danas je stanje desetostruko bolje nego onda, u svim sferama - ističe predsednik.

Foto: Tanjug

Govoreći o incidentu u Parizu, Vučić kaže da će Srbija tražiti "sva imena bandita i huligana koji su napadali navijače CZ". Dodaje da su neki državljani Srbije, da neki nisu, ali da će Srbija, kao suverena zemlja učiniti sve što može.

Kada je reč o penzijama, Vučić kaže da se nada da će biti zadovoljni, a on im je zahvalan na strpljenju.

- Znali su da radom i strpljenjem mogu da se ostvare rezultati - kaže Vučić.

Govoreći o odlasku Plenkovića u Mostar, Vučić kaže da je to normalno, da tamo žive Hrvati, a da mu smeta licemerje i navodi da se Srbija meša u izbore. - Jasno je kakav je odnos prema Srbiji i kako članice EU mogu da učine ili ne učine šta hoće, a da smo mi uvek krivi - kaže predsednik.

Ističe i da Srbija postavlja pitanja javno, bez tajni, jer vodi politiku mira, stabilnosti i jer se nikoga ne plaši.

- Nećemo biti ljubimče i sa time moramo da se pomirimo - kaže Vučić, dodajući da niko nema pravo da nam zabrani najbližu saradnju sa našim narodom preko Drine.

Predsednik kaže da, nakon razaranja institucija, fabrika i ekonomske supstance, danas je situacija dramatično bolja.

- Radimo naporno, verujemo u rezultate, a ne u to što smo pobedili uz neki svetski poredak, ili smo neki poredak srušili... Istoriju ostavimo istoričarima, a mi treba da se okrenemo budućnosti. To svako razuman shvata - kaže predsednik.

Kada je reč o uvođenju/ukidanju borbene gotovosti, Vučić kaže da je odluka o ovome njegova, nema razloga da se za nju pravda i na njemu je samo da da političko objašnjenje.

- Jasno je da Albanci nisu smeli da upadnu na sever Kosova, pogazili su Briselski sporazum i dogovor sa NATO. NATO se pravio blesav i naknadno su odobrili sve. Nisu imali saglasnost lokalne zajednice, niti je iko pitao Srbe o ovome. Smatram da trenutno ne postoji neposredna opasnost, te je ukinuta borbena gotovost. Mene je strah od njihovih ideja o Kosovskoj Mitrovici, o čemu ukazujemo međunarodnoj zajednici - kaže predsednik.

Foto: Tanjug

Govoreći o novcu koji je Vuk Jeremić dobio od katarske ambasade, predsednik kaže da ga čudi što nema odgovora i što se niko ne trudi da ga nađe. - Videćemo šta će istraga na svetskom nivou pokazati i uveren sam da će se ovo rasvetliti - kaže predsednik.

Kada je reč o učešću Srba na stranim ratištima, Vučić kaže da na to gleda isto kao kada se donosio zakon o ovome.

#Aleksandar Vučić

'